Sinds 1960

Wat in 1960 begon, is uitgegroeid tot het succesverhaal van nu. Benieuwd naar onze geschiedenis? We vertellen je er graag meer over.

De aanloop

Het begon allemaal in Holten in de jaren vijftig: rust en vrede. Behalve in de Dorpsstraat. Daar hakte Jan Kalfsterman zijn vlees. Kalfsterman was aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Keurslagers. Samen met andere keurslagers uit de omgeving richtte hij een werkgroep op, zoals vele keurslagers dat in de rest van het land deden in die tijd.


10 pioniers

In 1959 ontstond bij een aantal leden het idee om een eigen worstmakerij te bouwen. Aanvankelijk bloedde het idee dood door gebrek aan belangstelling, maar Jan Kalfsterman blies het initiatief in 1960 weer nieuw leven in en wist tien leden met zich mee te krijgen. Deze tien pioniers maakten hun eerste worsten in een werkplaats achter Kalfstermans slagerij. De worsten smaakten snel naar meer. Om hun zakelijke belangen goed te regelen richtten de tien leden op 1 april 1960 de Eerste Nederlandse Keurslagers Coöperatie (‘ENKCOENKCO’) op.


Van worsten naar voorverpakt vlees

De worsten vonden hun weg naar slagers van buiten de ENKCO-groep. Binnen een jaar was de werkplaats te klein en werd er uitgekeken naar een nieuwe plek. In 1961 werd een pand gebouwd aan de Kerkhofsweg in Holten. Spoedig werkten er zo’n vijftien mensen. In 1966 veranderde de wet en mochten kruideniers ook diepgevroren voorverpakt vlees gaan verkopen. ENKCO groeide door. De horeca en institutionele afnemers als bejaardenhuizen namen grote partijen vlees af. ENKCO profiteerde ook volop van de opkomst van de supermarktketens.


Overname

Kalfsterman ging in 1987 met pensioen. In 1991 nam het Engelse bedrijf Perkins Food ENKCO over. ENKCO nam in 2003 Bakker uit Lekkerkerk over. De welbekende koelverse vacuümballetjes is een product hiervan en wordt verkocht in de retail. Het vegetarisch merk Vivera hoorde ook bij de overname van Bakker. In dit jaar neemt ENKCO ook Boltjes uit Boekelo over. ENKCO werd door de overnames nog groter.


Van veranderingen naar nu

Het nieuwe pand op de Vletgaarsmaten wordt in 2006 gebouwd. Een moderne productielocatie met bijbehorende kantoorruimte. ENKCO neemt in 2008 Olde Olthof Vleesspecialiteiten in Enschede over. In 2011 breidt ENKCO haar strategie uit om zich verder te diversifiëren door een nieuwe lijn kaassoufflés en later ook deegproducten te introduceren. De productielocatie Culifrost bevindt zich in Rijssen. In 2014 splitst de holding ENKCO Foodgroup haar activiteiten in drie eigen BV’s. ENKCO: vlugklare vlees- en ei-producten, Vivera: vleesvervangende producten, Culifrost: kaassoufflés en deegproducten. En kco Foodgroup wil met deze activiteiten haar groeiambities verder vorm geven.  Vandaag de dag blijft ENKCO onderscheidend door innovatieve producten te ontwikkelen. Het assortiment is breder geworden. ENKCO heeft veel aandacht voor marktontwikkeling, bijvoorbeeld scherp te letten op dierenwelzijn en door recepturen te ontwikkelen met minder E-nummers.