Duurzaamheid is een vereiste geworden voor een gezonde business case. Horecagasten  vinden duurzaamheidsaspecten zoals voedselverspilling, milieuvriendelijkheid en diervriendelijkheid belangrijker dan dat horecaprofessionals vaak denken.

Duurzame bedrijfsvoering

Duurzaamheid kun je op diverse manier toepassen in jouw bedrijfsvoering. Kijk naar quick wins zoals inkopen, waterbesparing, apparatuur, recycling en voedselverspilling. Ook door energiebesparende maatregelen door te voeren kun je de impact op het milieu verminderen.

Wat kun je doen?

Er zijn al heel wat maatregelen die jou kunnen helpen om jouw horecagelegenheid te verduurzamen. Sommige hebben meer tijd nodig om te realiseren, maar er zijn ook genoeg zaken die je direct kunt toepassen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

hakblok met mes en groenten

Energie besparen 

Het klinkt misschien logisch maar door zorgvuldig met energie om te gaan kun je al snel een bijdrage leveren. Laat niet onnodig het licht branden, zet het apparaat pas aan als je het daadwerkelijk in gebruik neemt en kijk bij aanschaf van elektrische apparaten naar het energieverbruik.  

Voedselverspilling terugdringen

Ben bewust van wat je weggooit. Zijn het restjes of producten die over de datum zijn? Wanneer je weet wat je weggooit, kun je hier actie op ondernemen. 

Verminderen van afval

De grootste winst in het verduurzamen van jouw horecazaak zit in namelijk het verminderen van waste. Beperk het gebruik van disposables, hergebruik ingrediënten, gebruik minder verpakkingen en scheidt het afval op de juiste manier.

Maak gebruik van menu specials

 Een ideale manier om ongebruikte ingrediënt op te maken voordat ze over de datum gaan. Zo biedt je jouw gasten ook iets extra’s en voorkom je dat je iets weg moet gooien.

Creëer bewustzijn bij jouw personeel

Misschien wel de makkelijkste manier; maak het belangrijk bij jouw medewerkers zodat zij hier op kunnen acteren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een doggy bag. 

Kok maakt gerecht op in zwart bord

Duurzaam ondernemen

Een duurzame horecazaak uitbaten is niet alleen goede reclame voor gasten die daar bewust mee omgaan. Veel van de genoemde tips zorgen ook voor kostenbesparing. Een win-win situatie.

Lees meer over duurzaam ondernemen