Het personeelstekort in de horeca is niet iets wat binnen een korte tijd opgelost wordt. Dit probleem vraagt om structurele oplossingen. Die kun je zoeken in verschillende aspecten binnen je onderneming zoals het vereenvoudigen van je bedrijfsmodel en toepassen van slimme oplossingen in de keuken. 

Slimme oplossingen in de keuken

Een grote a la carte kaart vraagt veel voorbereidingen in de keuken. Een eenvoudige oplossing is om minder gerechten te voeren. Dit zorgt voor meer rust en overzicht. Dit hoeft niets af te doen aan de kwaliteit van jouw kaart. Kies eerder voor een smal en diep assortiment met goede kernproducten die je op verschillende wijze kunt toepassen.

Vereenvoudigen van gerechten

Naast minder gerechten kun je ook het aantal handelingen en ingrediënten per gerecht terugbrengen. Elke handeling die je eenvoudiger kan doen of weg kan laten, werkt structureel besparend op jouw personele inzet. Bij nieuwe gerechten kijk je naar bestaande ingrediënten en hoe je hier nieuwe gerechten mee kunt maken. Het slim samenstellen van jouw menukaart kan enorm kosten- en tijdbesparend zijn.

Inzet van bestaand personeel

Een andere oplossing is het inzetten van jouw bediening of keukenhulp voor simpele handelingen in de mise en place zoals het schoonmaken van groenten. Tevens vergroot jouw personeel hiermee ook zijn kennis over de gerechten en ingrediënten.

Optimaal gebruik van jouw keukenapparatuur

Haal jij wel alles uit jouw apparatuur? Het verkorten van de kookprocessen kan enorme tijdwinst opleveren. Een voorbeeld hiervan is het optimaal benutten van jouw combisteamer. Vraag jouw leverancier om een demonstratie zodat je optimaal gebruik maakt van jouw apparatuur.

Gebruik van convenience producten

Naast de slimme oplossingen voor jouw keuken kun je ook gebruik maken van convenience producten. Gemak producten kunnen een goede aanvulling zijn op jouw basisassortiment. De kwaliteit van deze producten zijn de afgelopen jaar flink verbeterd. Daarnaast worden er ook minder toevoegingen gebruikt om (h)eerlijke gerechten te maken.

Je kunt convenience producten onderverdelen in een aantal categorieën:

  1. Halffabricaten; zoals voorgebakken brood of geschilde aardappelen
  2. Bak- of kookklare producten; zoals geportioneerde vleesproducten
  3. Kant-en-klare producten; zoals voorgebakken friet
  4. Serveerklare producten; zoals versgebakken stokbrood

Transparant

In welke mate je convenience producten gebruikt in de keuken is voor iedereen een overweging. Het blijft een afweging tussen tijd- en kostenbesparing enerzijds en culinaire, persoonlijke signatuur anderzijds. Blijf wel transparant over jouw producten. Als je bekent staat om jouw sauzen, kies daar dan niet voor convenience oplossingen. Maar kies dan bijvoorbeeld voor brood van jouw lokale bakker.  

Specialisten in convenience

Veel koks hechten eer aan hun specialiteiten en werkwijze. De vraag is of dit houdbaar is. Er zijn op veel goede alternatieven beschikbaar tegen een acceptabele verkoopprijzen.

Met de toename van convenience producten in de keuken, zijn koks bang dat de kennis en ambacht uit de keuken verdwijnt. Echter kunnen leveranciers hierin oplossingen bieden. Zij zijn de specialist in hun vakgebied en kunnen je voorzien van productinformatie en inspiratie. In samenspraak met de leverancier kun je ook samen producten ontwikkelen toegespitst op jouw wensen.

Bord met geld

Kostenbesparing

Een belangrijke beweegreden om gebruik te maken van gemak producten is kostenbesparing. Convenience is een ondersteuning van je mice en place. Op een manier dat je er nog je eigen signatuur aan kunt geven. Uiteindelijk vermindert het de arbeid in je keuken, wat zorgt voor kostenreductie.

Het is goed om voor jezelf in kaart te brengen of er bereidingen zijn waar je teveel tijd aan besteedt en waar je weinig energie uit haalt. Reken door wat het koken van dit gerecht kost, niet alleen qua geld maar ook in tijd. Vergelijk dit vervolgens met de inkoop van een convenience product. Vervolgens kun je de logische conclusie trekken of je beter kunt bijkopen of zelf bereidt. De combinatie van een kwalitatief convenience product en de creativiteit van de kok zorgt uiteindelijk voor een heerlijke gerecht met herkenbaar signatuur.

Lees meer over convenience producten