Ons vlees wordt altijd diepgevroren aangeleverd. Het ontdooiproces is een belangrijk onderdeel voordat je het product goed kunt bereiden. We geven je enkele tips over hoe je vlees het beste kunt ontdooien, zodat de kwaliteit en smaak behouden blijven.

Diepvrieslade vol met diepgevroren vleesproducten

Diepgevroren producten

Onze producten worden direct na productie ingevroren. Het vlees moet namelijk zo snel mogelijk koud worden, zodat er geen grote ijskristallen in het vlees ontstaan. Hierdoor blijft de kwaliteit van het vleesproduct optimaal gewaarborgd.

Ontdooien

Het ontdooiproces is net zo belangrijk. Door dit op de juiste manier te doen voorkom veel vochtverlies. Want veel vochtverlies betekent kwaliteitsverlies, uitdroging en kans op bacteriegroei. En dat wil je te allen tijde voorkomen.

We geven je enkele tips over hoe je vlees het beste kunt ontdooien, zodat de kwaliteit en smaak behouden blijven.

De beste methode: koelkast

De koelkast is de beste plek om vlees te laten ontdooien. Houd de temperatuur onder de 5°C. Zorg dat het vlees ingepakt of afgedekt in een schaal ligt om sappen op te kunnen vangen. Je moet wel vooruit denken, omdat het ontdooien in de koelkast wel veel tijd kost. Vaak zo’n 24 uur.

Neem ook niet teveel vlees uit, want eenmaal ontdooid dien je de producten binnen 2 dagen te bereiden. En weggooien is zonde.

Iemand pakt een pakje vlees uit de koelkast
verse biefstuk ongebakken

Weinig tijd?

Vergeten om vlees uit te halen? Je kunt bevroren vlees ‘snel’ ontdooien door deze in een schaal met koud kraanwater te zetten. Laat de kraan zachtjes druppelen. Door de druppels blijft de temperatuur constant, waardoor het vlees sneller ontdooit. Doordat het water in beweging blijft beperk je de groei van bacteriën. Houd rekening met zo’n 1,5 uur op een pakje van 300-500 gram.

Na deze manier van ontdooien, adviseren we je om het vlees nog dezelfde dag te consumeren.

Magnetron – een no-go

Heb je weinig tijd en wil je snel een product ontdooien? Doe dit dan niet in de magnetron. Door de elektromagnetische golven wordt het vocht verhit en de vaste stoffen niet. Hierdoor ontdooit het vlees niet egaal en gaart het op sommige plekken, waar andere delen bevroren blijven.

Ook geen goed idee: ontdooien op kamertemperatuur. Het vocht om het vlees ontdooit snel. Dit vocht is al gauw zo’n 20 graden in de keuken. Een kweekvijver voor bacteriën.

Werk veilig en schoon

Wanneer je ontdooid vlees gaat bereiden; let goed op het uitgelopen vleesvocht. Hier zitten relatief veel bacteriën in. Maak alles wat er in aanraking mee is gekomen goed schoon.

Lees meer verhalen

Broodje hamburger op houten plank met frietjes in close-up