De lente is begonnen en de temperatuur gaat weer omhoog. Daarmee kan de barbecue ook weer uit de schuur. Wist jij dat de gemiddelde Nederlander zo’n 10 keer per jaar de barbecue aansteekt? 

Maar hoe ga je nu gedegen aan de slag? We hebben de 3 belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij het lekkerste vlees bereid.

Tip 1: Voorbereiden is het halve werk

Houd bij het inkopen van vlees rekening met jouw gasten. Zijn het voornamelijk volwassenen? Hoeveel kinderen zijn erbij? En eten zij allemaal vlees? Je wilt namelijk niet te weinig hebben, maar teveel is ook zonde. Houd rekening met zo’n 4 stukken vlees (of 400 gram vlees) per volwassenen. Voor kinderen bereidt je iets makkelijks zoals een hamburger, worst of satéetje.

Vlees voor op de barbecue

Traditioneel vs grote stukken vlees

Je kunt uiteraard kiezen voor de traditionele BBQ met diverse stukjes vlees of gaan voor een aantal grote stukken vlees die je in plakken snijd. Dit kun je aanvullen met een aantal kleine gerechtjes zoals gevulde champignons, gegrilde groenten of gepofte aardappelen.

Denk na over de volgorde

Ook de volgorde van het bereiden van vlees is belangrijk om vooraf te bepalen. Als eerste plaats je het vlees op de BBQ dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, rib-eye of varkensoester. Vervolgens bereid je het vlees met een langere bereidingstijd, zoals worstjes, karbonades, hamburgers en voorgegaarde producten.  

Tip 2: Weet wat je doet

De keuze voor het vlees bepaalt ook de manier van bereiden. Het traditionele BBQ-vlees (worstjes, hamburgers en speklappen) kun je direct grillen boven de kolen. Houd hierbij een roosterhoogte aan van 10-20 centimeter.

 

Burgers op bbq

Indirect grillen

Ga je aan de slag met grote stukken vlees, dan begin je met indirect verwarmen door de kolen/briketten naar de zijkant van je BBQ te verplaatsen. Houd hierbij een roosterhoogte van 25-40 centimeter aan. Op het einde grill je het vlees af als de juiste kerntemperatuur is bereikt. Een goede vleesthermometer is dan ook erg handig!

Gebruik het juiste materiaal

Gebruik jij een vork bij het omdraaien van het vlees? Een No-Go! Gebruik altijd een grilltang. Met een vork prik je in het vlees, waardoor het sappen verliest, uitdroogt en dus taai wordt. En dat wil je niet.

Tip 3: Heb geduld

Het is lekker weer, je hebt leuke gasten en heerlijk vlees voor op de BBQ. Verpest het niet door te overhaasten. Neem de tijd om je vlees op de juiste manier te bereiden. Geef het vlees de tijd om te garen en laat het met rust. Niet constant draaien of het vlees van het rooster lostrekken. Met geduld kom je tot het lekkerste stukje vlees!

Shortribs van de barbecue