Succesvol, duurzaam en diervriendelijk ondernemen kan alleen als dit in de hele keten verankerd is. Van Loon Group, waar Enkco onderdeel van is, zorgt er als ketenregisseur voor dat voorgeschreven werkwijzen door iedere schakel in de keten goed uitgevoerd wordt. Dankzij boer André is een deel van ons varkensvlees 1* Beter Leven gecertificeerd.

Boer André in varkensstal

Ambitieuze boer

André Borkus is één van onze varkensboeren binnen de keten. Met zo’n 3.300 varkens heeft André een flink varkensbedrijf. André heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen.

“Mijn ouders hadden een klein gemengd bedrijf, 25 zeugen en melkkoeien. Ik ben gaan uitbreiden met vleesvarkens. De eerste jaren groeide ik door naar 800 vleesvarkens. Dit was een bewuste keuze. Het bedrijf wat er nu staat, was al vanaf het begin mijn ambitie. Ik wist, ik word varkensboer. Toen ik richting de 3.000 varkens ging, verklaarde mensen mij voor gek. Maar daar trok ik mij niet veel van aan en ging door met mijn doel voor ogen.”

Optimale hygiëne

Sinds september 2019 werkt André met Hycare. Hycare is een methode, waarmee veehouders de hygiëne in hun bedrijf sterk kunnen verbeteren op basis van een aantal vaste pijlers.

“Ik heb gekozen voor HyCare om een zo gezond en duurzaam mogelijk varken te kunnen laten opgroeien. Zo kunnen we in de toekomst gevaren tackelen, door zo schoon mogelijk te werken en daarmee zo min mogelijk antibiotica te gebruiken. Dit laatste is een uitdaging binnen de hele keten. Door HyCare ben ik in staat aan de knoppen te draaien om te optimaliseren op het gebied van voer en gezondheid van het varken. Ook word ik beter beloond door de keuze voor een duurzamere werkwijze.”

 

Boer in rode overall in stal
Biggetjes in stal

Vierkantsverwaarding

Ongeveer 65% van het varken gaat naar de Nederlandse markt en komt als Beter Leven Vlees in de supermarkt of horeca terecht. Alle overige delen, die we in Nederland niet consumeren, worden verkocht aan China. Zo wordt het varken helemaal verwaard.

Onze boeren nemen verantwoordelijkheid binnen de keten serieus en dat is terug te proeven in onze producten. Met onze Hero gehaktballen en schnitzels weet je precies wat voor vlees je in de kuip hebt.

Lees ook het verhaal van Boer Henk