De zomervakantie hebben we net achter de rug en we kijken alweer vooruit na de donkere en koude maanden van het jaar. Het najaar wordt gekenmerkt door warme smaken, stoofschotels en soepen. Maar met een moderne twist. Laat je verrassen door de foodtrends voor het najaar 2023.

Vergeten vlees

Vlees wordt steeds kostbaarder. We willen dan ook het hele dier verwaarden en niets weggooien. Van kop-tot-staart koken is weer terug van weggeweest. Vleesdelen die we eerst als ‘restafval’ zagen, verwerken we nu weer in gerechten. Ook ‘vergeten’ vleesdelen zoals bavette en picanha hebben weer een opmars gemaakt.

Donker rond bord met gesneden bavette, erwtenpuree en gegrilde ananas
Houten plank met desembrood met paddenstoelen en gegratineerde kaas

Paddenstoelen

De paddenstoel is een veelzijdig product. Vandaar ook zijn populariteit. Je kunt ze toepassen in verschillende keukens, van Aziatische noedels soep tot Italiaanse risotto. De paddenstoel kun je in vele gerechten verwerken. Door zijn duurzame kenmerken en hoge voedingswaarde een mooi ingrediënt voor een lekker gerecht. Door hun ‘vleesachtige’ eigenschap zijn ze ook een ideaal ingrediënt voor het bereiden van een plantaardige maaltijd.

Ouderwets is hip

Herkenbare gerechten uit grootmoeders tijd. Zij kookten immers met eerlijke, pure ingrediënten een smaakvolle maaltijd. Lekkere stoofpotten, eenpansgerechten en gevulde soepen. Daarnaast zijn ook de bereidingen van vroeger weer helemaal hip; fermenteren, wecken, drogen en roken. Die kennis van toen in een nieuw jasje.

Stoofpan met stoofpot en braadworst
Poke bowl met vegan calamares

Vegan wereldkeuken

Je hoeft niet te kiezen tussen de Aziatische, Mexicaanse of Oosterse keuken. Door de fusion trend worden culturen en keukens gemixt tot nieuwe gerechten. Bij veel wereldse keukens zie je dat vlees niet altijd de hoofdrol speelt, maar veel gerechten plantaardig zijn. Dit sluit mooi aan bij de steeds groter wordende vraag naar vega(n). Zorg voor lekkere kruiden, herkenbare ingrediënten en spannende combinaties om jouw (vegan) menukaart in te vullen.

Keep it simple!

We willen graag weten wat we eten. Ingrediënten moeten herkenbaar, puur en eerlijk zijn. We zijn steeds meer bezig met bewust en gezond eten en dat zien we graag terug op ons bord. Minder bewerkte producten en meer pure producten. Gewoon een stronkje broccoli en een mooi stukje biefstuk. Houd het simpel!

Misschien ook interessant: 4 horecatips om Generatie Z voor je te winnen

Sukadelapje in jus met tagiatelle