Borrelballen. Dat zegt het eigenlijk al; lekkere, sappige gehaktballen voor de borrel.
Ingrediƫnten:
4 st Enkco Gehaktbal 1* Beter Leven
25 g Rozijnen
5 st Jeneverbessen
4 pl Gandaham
3 st Kruidnagel
1 fl Bruin bier
2 dl Runderbouillon
1 st Sjalot
1 st Ui, wit
1 st Laurierblad
60 g Appelstroop
40 g Azijn
40 gr Maizena (optioneel)
20 g Bruine suiker
2 tk Tijm
10 g Peterselie, gehakt
Olijfolie
Bereidingswijze:
Snijd de plakken Gandaham in de lengte doormidden en leg deze kruislinks op elkaar en hierin de gehaktballen rollen.
Verhit de olie in een pan en bak hierin de gehaktballen zodat de ham krimpt en mooi strak om de gehaktballen gaat zitten en daarna
uit de pan halen.
Snipper de sjalot en ui en fruit dit in de vetstof waarin de gehaktballen aangebakken zijn. Voeg de bruine suiker toe en kort karameliseren.
Blus af met azijn en vervolgens het flesje bruin bier toevoegen. Daarna de bouillon en aan de kook brengen.
Voeg nu de gehaktballen toe en tevens de kruidnagel, tijm en laurierblad en de gehaktballen goed doorwarmen. Nu de appelstroop en de rozijnen toevoegen en iets inkoken zodat er een saus ontstaat. Indien nodig bij binden met maizena.
Serveer in een vuurvaste schaal inclusief de saus en garneer met gehakte peterselie.